Blog

Article by Frankwatching (Dutch)

Be Sociable, Share!

Published: Wednesday 12 January 2011  13:00

RTReporter: Vinger aan de Twitterpols

De Tweetcounter app van de RTReporter geeft de gebruiker de mogelijkheid om een trefwoord of een combinatie van trefwoorden real-time te volgen op Twitter. Een gesprek met mede-oprichter Bert Kok.

Wat is het?

“Tweetcounter scant ruim 100 miljoen berichten die per dag via Twitter worden verzonden. De applicatie geeft niet alleen de getallen, maar visualiseert ook de gegevens in bruikbare grafieken. TweetCounter is een handig hulpmiddel voor journalisten en bloggers die het volume van tweets over een bepaald onderwerp willen zien. Maar de applicatie is ook heel nuttig voor PR- en marketingmanagers die op deze manier op Twitter het effect van een marketingcampagne kunnen meten.”

Waarom dit initiatief?

“Het idee voor RTReporter ontstond door mijn website Twittermania.nl. Voor het schrijven van artikelen heb ik vaak de behoefte om bepaalde termen en trends te volgen op Twitter. Ik wil ook zien welke links, foto’s en video’s in tweets voorkomen. Ik kon daarvoor eigenlijk geen geschikte applicatie vinden. Daar komt nog bij dat ik ook op zoek was naar een toepassing die de data ook kan visualiseren en kan vertalen in een aantrekkelijk plaatje. Je ziet ook dat die datavisualisatie steeds belangrijker wordt in de media.”

Hoe werkt het?

“Vanaf het moment dat de gebruiker een zoekopdracht invoert op TweetCounter, begint de applicatie het aantal tweets te meten dat het trefwoord of combinatie van trefwoorden bevat. Ook is het percentage retweets te zien, het totaal aantal potentiële impressies en het percentage tweets dat links bevat. TweetCounter geeft verder de top 10 links, foto’s, video’s en hashtags weer. De grafieken en de ruwe data kunnen allemaal worden gedownload.”

Wat zijn de facts?

“Tweetcounter werkt met abonnementen, die per maand of per jaar kunnen worden afgesloten. Het goedkoopste is een maandabonnement van € 19,95 waarvoor je vijf zoekcombinaties tegelijkertijd kunt laten draaien. Tussendoor zijn die zoekopdrachten altijd te wijzigen. Tweetcounter is voor ons de eerste stap in het visualiseren van het real-time web. We werken ook aan andere tools. Verder gaan we aan Tweetcounter ook nieuwe functionaliteiten toevoegen. Nu gaat het nog vooral om de aantallen, maar we willen ook dieper in de inhoud van tweets duiken. Denk bijvoorbeeld aan het meten van het sentiment over bepaalde onderwerpen. Dat is heel interessante materie. Uit verschillende onderzoeken is al gebleken dat Twitter heel geschikt is om voorspellingen mee te doen. We denken ook aan een alarmering, bijvoorbeeld als het aantal tweets plotseling stijgt”.

Wie is betrokken?

“De website is een initiatief van CCinq, het bedrijf achter andere onlineconcepten als Twittermania.nl en Journalist.nl. De oprichters zijn Marijn Deurloo, Jan Bart Fanoy en ik, Bert Kok. Ik kom uit de journalistiek en ben nu zelfstandig ondernemer. Marijn Deurloo is met zijn bedrijf RSLT verantwoordelijk voor de techniek. Hij is eigenaar van verschillende bedrijven waaronder iMapping. Jan Bart Fanoy heeft in het verleden verschillende succesvolle bedrijven gelanceerd waaronder Datiq en vZine. Hij is ook mede-oprichter van opwaarderen.nl en aufladen.de.”

Be Sociable, Share!

Other Posts