Blog

Article by NU.nl (Dutch)

Be Sociable, Share!

Published: 27 October 2012 12:44

Het laatste nieuws nóg eerder

Op de redactie van NU.nl is de afgelopen maanden geëxperimenteerd met RTreporter, een systeem dat nieuws signaleert op basis van Twitter.

Toen ruim drie jaar geleden een vliegtuig van Turkish Airlines crashte in de buurt van Schiphol, bleek Twitter ook voor de redactie van NU.nl een uitstekende eerste bron van signalering. En dat is het nog steeds. Maar Twitter is zo explosief gegroeid, dat de zin en – met name – de onzin van het netwerk niet altijd even goed is te overzien.

Daarvoor filteren we de stroom aan berichten (in Nederland alleen al 6 miljoen per dag) natuurlijk onder andere via HootSuite en Tweetdeck, maar de afgelopen maanden hebben we ook kennisgemaakt met RTreporter. Een dashboard, gemaakt door het bedrijf CCinq in samenwerking met de Vrije Universiteit.

De RTreporter scant álle Nederlandse tweets en weet – op basis van een historische analyse – wat ‘normaal’ gedrag is en wanneer er mogelijk nieuws is. Dan worden de groene blokken in het scherm groter en feller, zodat een redacteur het nieuws snel kan oppikken en op waarde kan schatten.

Op de redactie van NU.nl gebruiken we het dashboard inmiddels dagelijks, wat er al een aantal keren voor heeft gezorgd dat nieuws eerder online stond dan via traditionele kanalen mogelijk was.

Tot nu toe kwam dat wel vaak doordat één van de hulpdiensten ter plekke of een lokaal medium het nieuws via Twitter verspreide, maar hoe meer we gebruik maken van RTreporter, hoe slimmer het systeem wordt. Zodat uiteindelijk ook die tweet van die ene ooggetuige snel wordt opgepikt.

Dan brengen we het laatste nieuws nóg eerder.

Door: NU.nl/Gert-Jaap Hoekman

Be Sociable, Share!

Other Posts