Blog

Article by VU Amsterdam (Dutch)

Be Sociable, Share!

__vu_logoPublished: Thursday 08-11-2012

VU-wiskundigen ontwikkelen systeem voor geautomatiseerde nieuwsdetectie op Twitter

Met het systeem kunnen journalisten nieuws ontdekken voordat andere media hier melding van maken.

Onderzoekers van de afdeling Wiskunde hebben onlangs een systeem voor geautomatiseerde nieuwsdetectie op Twitter ontwikkeld onder de naam RTreporter. Het systeem wordt inmiddels gebruikt door de redactie van nu.nl, de grootste nieuwssite op het web met 5,2 miljoen unieke bezoekers per maand.

RTreporter is een dynamisch dashboard voor geautomatiseerde nieuwsdetectie. Met het systeem kunnen journalisten nieuws ontdekken voordat andere media hier melding van maken. RTreporter kan duizenden Twitterberichten per seconde analyseren, organiseren en clusteren, en is daarom goed te gebruiken om nieuws op te pikken dat snel in viraliteit toeneemt.

Mark Vos, chef-redacteur Social bij NU.nl : “Het heeft ons al op verschillende momenten een voorsprong gegeven ten opzichte van andere media. Per dag levert het dashboard ons toch meerdere berichten op die we anders niet hadden gehad”.

Het project werd uitgevoerd door het bedrijf CCinq samen met een projectteam van de Vrije Universiteit Amsterdam. Ruim een jaar werkten ze aan een algoritme dat geautomatiseerde nieuwssignalering mogelijk maakt. Het projectteam bestond uit: Sandjai Bhulai (projectleider), Ger Koole, Peter Kampstra, and Lidewij Kooiman (onderzoeksassistent).

Be Sociable, Share!

Other Posts