Blog

Progressreport RTreporter (Dutch)

Be Sociable, Share!

Published: Thursday 25 October 2012

Twitterdashboard succes op redactie NU.nl

Voortgangsblog RTreporter

Op de redactie van NU.nl is de afgelopen maanden een succesvolle pilot gehouden met een systeem voor geautomatiseerde nieuwsdetectie op Twitter. Het dynamische dashboard RTreporter blijkt journalisten toegevoegde waarde te leveren.

  • RT Reporter –

    Adjunct-hoofdredacteur Gert-Jaap Hoekman van NU.nl gebruikt op de redactie het Twitterdashboard RTreporter

 

“Het dashboard is goed te gebruiken om nieuws op te pikken dat snel in viraliteit toeneemt”, zegt Mark Vos, chef-redacteur social bij NU.nl . “Het heeft ons al op verschillende momenten een voorsprong gegeven ten opzichte van andere media. Per dag levert het dashboard ons toch meerdere berichten op die we anders niet hadden gehad”.

Sinds de start van Twitter in 2006 heeft de dienst al vaak z’n nut bewezen voor journalisten. Meer dan eens fungeerde het microblogplatform als tipgever en nieuwsbron. Het ontdekken van nieuwswaardige berichten in de enorme hoeveelheid tweets – 400 miljoen tweets per dag wereldwijd waarvan zo’n 6 miljoen uit Nederland – is voor redacties echter een behoorlijke opgave. Zeker als je niet weet waarnaar je moet zoeken.

Systeem scant alle tweets

Het bedrijf CCinq werkt samen met de Vrije Universiteit in Amsterdam al ruim een jaar aan een algoritme dat geautomatiseerde nieuwssignalering mogelijk maakt. Het project, dat steun kreeg van het Stimuleringsfonds voor de Pers, heeft nu geleid tot een eerste versie van een dashboard, RTreporter. Het systeem scant alle Nederlandstalige tweets en probeert daarin snel opkomende trends te ontdekken. Door gebruik te maken van slimme clustering van woorden kunnen tweets een indicatie geven van een incident of brekend nieuws.

“De kracht ligt voornamelijk in het lokale en de directe signalering: de gebeurtenis opmerken als die in ontwikkeling is”, zegt Mark Vos. “Zo kunnen we in een vroeg stadium een inschatting maken van de ontwikkeling van een incident en de (nieuws)waarde daarvan voor onze redactie. Een kanttekening hier is wel dat enkel meldingen van ooggetuigen nog niet de kritieke massa bereiken om tot een volledig alert te komen. Hiervoor is vaak een katalysator nodig als bijvoorbeeld een P2000-melding”.

Snellere nieuwsgaring dan persdiensten

Hoewel RTreporter z’n nut tijdens de pilot wel heeft bewezen, moeten er geen wonderen van worden verwacht. “Het monitoren van het dashboard is een permanent proces waarbij de redacteur constant afwegingen moet maken met betrekking tot de nieuwswaardigheid van opkomende trends.”, legt Mark Vos uit.

Op de redactie van NU.nl wordt inmiddels dagelijks nieuws gemaakt en gebracht met hulp van RTreporter. Daarbij loopt de snelheid van de nieuwsgaring vaak voor op die van de gevestigde persdiensten.

De transparantie van het dashboard wordt door redacteuren hogelijk gewaardeerd. “Dankzij de doorklik op clusters zijn de bronnen ervan meteen te raadplegen en na enige oefening is al snel duidelijk of iets ‘onterecht’ voorgeschoteld wordt, of dat een onderwerp echt nieuwspotentie heeft”, aldus Vos.

Hulp bij benaderen ooggetuigen

Mooi is ook het overzicht in het dashboard van getwitterde foto’s bij gebeurtenissen, vertelt Vos. “Dat helpt onze redactie bij het benaderen van ooggetuigen en het verbeteren van de verslaggeving door het toevoegen van beeld”.

Een grote waarde van RT is volgens NU.nl dat er geen ‘moderator’ tussen de gebeurtenis en getuigen zit. “Redacteuren kijken als het ware met röntgenapparatuur naar de gebeurtenissen en kunnen er uitstekend zelf waarde aan toevoegen door hun eigen kennis en kunde te combineren met het gesignaleerde”, zegt Vos. “Daarmee zijn ontruimingen van een straat ‘in de provincie’ gebeurtenissen die eerder opvallen. Dat brengt uiteindelijk ook NU.nl dichterbij voor de mensen uit de directe omgeving”.

Aanpassingen: beursberichten en sport

Tijdens de pilot bij NU.nl zijn inmiddels verschillende aanpassingen van het dashboard doorgevoerd om de toepassing zo goed mogelijk te laten aansluiten op de behoefte van de nieuwsredactie. Zo kan het dashboard ook op deelonderwerpen worden gebruikt zoals voor beursberichten en sport.

Verder wordt gewerkt aan een gebruiksvriendelijke ‘backend’ waarmee journalisten het dashboard beter kunnen afstemmen op hun wensen. Ze kunnen daarmee onder meer de drempelwaarden van het algoritme instellen. Ook kan de redactie straks zelf woordenlijsten toevoegen zodat Twitter op deelonderwerpen kan worden gescand.

‘Ook Twitter is enthousiast’

Het komende half jaar blijft het dashboard in gebruik op de redactie van NU.nl. De ervaringen zullen worden gebruikt om het product verder te verbeteren.

Mark Vos is in ieder geval blij met RTreporter. “Het echte nut van staat of valt wel bij een zeer regelmatige monitoring en een kundig team dat vervolgens, net als de hulpdiensten, snel opschaalt en z’n expertise als nieuwsjager en -brenger op dat moment te gelde maakt.

Belangrijk daarbij zijn onder meer: gedegen kennis van het Twitterlandschap, een daarmee gepaard gaande neus voor hoaxes en inzicht in communicatie van hulpdiensten. RTreporter draagt aan, de redactie pikt op en zet het door. Dat kunnen we nu vaak sneller dan eerst”.

Ook Twitter zelf is enthousiast over het dashboard. Volgens Mark S. Luckie, Manager Journalism & Media bij Twitter en oud-journalist van de Washington Post, zijn dit juist de tools die Twitter graag ontwikkeld ziet worden. De komende tijd zal met Twitter verder worden gesproken over samenwerking bij de verdere ontwikkeling van het dashboard.

Voorbeelden uit de praktijk

Enkele voorbeelden van de waarde van RTreporter voor de redactie van NU.nl:

Hierbij is na de ‘standaard’ alarmmeldingen ook al gauw omliggend nieuws opgepikt: een brug die open blijft, een school die ontruimd wordt. Dit geeft de gevolgen van het kale nieuws een concreet gezicht. Dingen die RTreporter uitstekend oppikt.

De signaleringen via RTreporter waren er snel bij.

RTreporter signaleert dat eigen nieuws van andere medium veel geretweet wordt. Daarbij komen ook lokale media in beeld. Belangrijk in de afweging om het mee te nemen.

Aanvullingen en achtergrondhulp via RTreporter. Vooral omvang en duur en start van inval (zijn er dingen in beslag genomen, waren er militairen).

Ging als lopend vuurtje op Twitter en RTreporter brengt het snel en groot in beeld. Bron checken en het bericht brengen.

RTreporter presenteert tweet van politie met ooggetuigemelding: vliegtuigje zou zijn gehoord en ineens niet meer te horen zijn. Bleek een hoax te zijn.

RT reporter gaf hier opvallend duidelijkheid omdat er verwarring ontstond ‘Biddinghuizen = Lowlands’ maar al gauw bleek dat Lowlandsgangers dat in ieder geval konden ontkrachten. Foto’s ook via het dashboard betrokken.

Geschreven door Bert Kok

Be Sociable, Share!

Other Posts