Nieuws vinden op Twitter nog voordat het nieuws is

Be Sociable, Share!

Gepubliceerd op: 15 maart 2013

ROOS Dagen 2013

Elk jaar komen de dertien regionale omroepen, verenigd in ROOS, bijeen voor de ROOS-dagen. De Nieuwe Reporter is bij de elfde editie van dat congres in Lunteren, om verslag te doen van de workshops en discussies over regionale journalistiek.

Mensen gebruiken Twitter om te vertellen over wat ze aan het doen zijn en wat ze gaan eten vanavond, maar soms zit er nieuws in hun berichtjes. Een paar redacties experimenteren met software om dat nieuws heel snel te ontdekken.

Op het scherm zien we rechthoeken met woorden of zinnen erin. Ze hebben verschillende kleuren groen en om de paar seconden verspringt het scherm en worden de blokken groter of kleiner.

Boudewijn Moerman, vertegenwoordiger van de software, vertelt waar we naar kijken: “Wat RTreporter doet, is automatisch trends ontdekken op Twitter. Elk blok is een onderwerp waar mensen op dat moment meer dan gemiddeld over twitteren. Op die manier kun je nieuws vinden.”

Doorklikken op een blok geeft een overzicht van tweets over dat onderwerp, een grafiek die laat zien hoe veel erover wordt getwitterd en een lijstje links en foto’s die worden getweet. Bij groot nieuws, zoals wanneer de paus aftreedt, dan is de tool één groot blok.

Annewil Neervens, projectleider innovatie bij Omroep Brabant: “We hielden Twitter al in de gaten, maar je kunt niet alles volgen. We gingen zoeken naar software die nieuws kan signaleren op een manier die voor ons makkelijk is, zo geautomatiseerd mogelijk. Toen lazen we op De Nieuwe Reporter over een tool die NU.nl gebruikte: RTreporter. Dat was wat we zochten.”

Versnelling

Voor de bouw van RTreporter is samengewerkt met onder meer Nu.nl en de VU. Moerman: “Nu.nl is logisch, zij willen het nieuws als eerste hebben. De VU heeft hele goede wiskundigen geleverd. RTreporter is namelijk niet opgebouwd vanuit de taal, maar vanuit wiskundig oogpunt.”

Om te bepalen waar in de stroom van twitterberichten ineens melding wordt gemaakt van opvallende gebeurtenissen, kijkt RTreporter niet naar de inhoud, maar naar de versnelling. Het gaat er vooral om of er ineens veel tweets over een thema bijkomen.

Als het systeem goed werkt, dan helpt de applicatie de nieuwsredacties gebeurtenissen in een vroeg stadium te ontdekken uit de grote stroom tweets. Dat lijkt misschien niet eenvoudig, en dat is het ook niet. Yoeri Nijs, internetredacteur van Omroep Brabant: “Soms komt het systeem met onderwerpen die voor niet interessant zijn. De A2 loopt door half Nederland. Als daarop iets gebeurt, willen we het alleen weten als het in Eindhoven is, niet in Maastricht. En Brabant heeft wel een Haren, bij Oss, maar berichten over Haren in Groningen hoef ik dus niet te zien.”

Een ander obstakel voor de analyse is dat wat mensen op Twitter bespreken, vaak volgt op media-aandacht. Daar komen plotselingen pieken dus ook vaak vandaan. Dat kan heel nuttig zijn, zegt initiatiefnemer en directeur van RTreporter Bert Kok: “Wat het dashboard laat zien, is ook een soort populairiteitsmeting. Je ziet zo ook waar mensen mee bezig zijn.”

Kosten

De software kan ook trends ontdekken binnen bepaalde thema’s, zoals voetbal of een bepaalde provincie. De software is bedoeld voor op de redactie, maar bedrijven kunnen RTreporter ook als widget op hun site zetten. Op die manier kunnen bezoekers ook zien wat het nieuws is waar veel over gesproken wordt. Zo’n widget komt binnenkort op een fansite van voetbalclub Ajax.

Hoeveel het systeem moet kosten, willen sommigen in de zaal weten. Bert Kok: “Voor een grote nieuwsorganisatie moet je denken aan tien- à twintigduizend euro per jaar. Het hangt af van het aantal gebruikers, het bereik van het medium en welke features de redactie erbij wil hebben.”

Yoeri Nijs is RTreporter nu bijna een maand aan het testen. “Ik kijk er elke dag ongeveer een uur naar. We hebben er vijf à tien berichten per week uitgehaald. Spelers van PSV die de Harlem Shake doen in de kleedkamer, dat pikten we sneller op. Door tweets hoorden we over plannen voor een verwarmd fietspad in Tilburg. Daar had iets over in een lokaal nieuwsblad gestaan, maar dat hadden we anders misschien gemist.”

Door: Jaap Meijers

Be Sociable, Share!

Other Posts